Wat zijn chakra’s

door | 26 sep 23

Wat zijn chakra’s? Er is heel wat geschreven over chakra’s en in deze blogpost neem ik je graag mee naar de essentie. Ik heb tijdens mijn opleiding me verdiept in de yoga filosofie en hoewel chakra’s heel complex in elkaar zitten, is de basis erachter heel eenvoudig. De zeven belangrijkste chakra’s zijn energiecentra die zich langs de ruggengraat bevinden. Ze werken als schijven die ruwe levensenergie of prana verdelen in ons astrale of energetisch lichaam en omvormen tot de energie die er op die plek in je lichaam nodig is.

Overzicht van de chakra’s

Volgens de yogafilosofie hebben we drie “lichamen” die met elkaar in verbinding staan door middel van levensenergie of prana. We hebben het fysieke, energetische (astrale) en het spirituele lichaam. De zeven belangrijkste chakra’s spelen een cruciale rol in het verbinden van deze lichamen met elkaar en het handhaven van onze algehele gezondheid en welzijn.

Elk van deze zeven chakra’s heeft zijn eigen unieke eigenschappen en functies. Ze staan voor de verschillende aspecten van ons welzijn en weerspiegelen de balans tussen en in het lichaam, geest en ziel.

Waarvoor staat elk chakra

wortelchakra

Wortelchakra (Muladhara): Betekent “wortelsteun” en bevind zich onderaan in de ruggengraat. Het is het fundament van het energetische lichaam. Dit chakra regelt instinct, veiligheid, overleven en aarden.

Heiligbeenchakra

Heiligbeenchakra (Svadhishthana): Betekent “plaats van het Zelf” en bevind zich ter hoogte van de onderbuik ongeveer vier vingers onder de navel. Dit chakra wordt geassocieerd met verlangens, creativiteit, emoties en seksualiteit.

Zonnevlecht chakra

Zonnevlechtchakra (Manipura): De letterlijke vertaling is “plaats van glanzende edelsteen”. Dit chakra bevind zich ongeveer vier vingers boven de navel, ter hoogte van de maag (Ook weer in de ruggengraat) en wordt geassocieerd met het element vuur (ook wel het vuur dat ons voedsel verteerd volgens de Ayurveda). Het chakra regelt ons ego, spijsvertering, energie, zelfvertrouwen en persoonlijke kracht.

hartchakra

Hartchakra (Anahata): Anahata betekent letterlijk: “onaangetast” Het bevindt zich ter hoogte van het hart. Het is het middelste van de zeven chakra’s en verbindt de drie onderste met de drie bovenste chakra’s. Het hartchakra is verbonden met liefde en compassie.

Keelchakra

Keelchakra (Vishuddha): Dit chakra bevindt zich aan de onderkant van de hals. Het keelchakra gaat over communicatie en zelfexpressie, het uitspreken van gedachten en intenties. Dit chakra gaat ook over de mogelijkheid van loslaten, transformeren en helen.

Voorhoofdchakra

Voorhoofdchakra (Ajna): Ajna betekent “belangrijkste”. Dit chakra bevindt zich in het midden van het hoofd achter de ogen. Het is vooral bekend onder de naam: “derde oog chakra” omdat het gaat over waarnemen, inzicht en intu├»tie.

kruinchakra

Kruinchakra (Sahasrara): Sahasrara betekent letterlijk: “duizend” en bevindt zich bovenaan het hoofd op de kruin. Het is het centrum van hoger bewustzijn, spiritualiteit en verlichting, de plek voor kosmische verbinding.

Het is belangrijk voor ons welzijn dat de energie gebalanceerd en evenwichtig door de chakra’s stroomt en wordt verdeeld. Chakra’s die niet voldoende werken, of juist te actief zijn kunnen leiden tot fysieke en emotionele problemen.

Chakra’s balanceren door middel van klanken

Meditatie, yoga houdingen en ademhalingsoefeningen zijn krachtige manieren om je chakra’s in balans te houden. Een goede routine met deze technieken is daarom van cruciaal belang. Daarnaast kunnen de chakra’s ook in balans worden gebracht door het gebruik van frequenties en trillingen. Zo kan er gewerkt worden op de algehele balans of echt ingezet worden op een specifiek chakra. Hier maken we gebruik van geluid en resonantie om de energie in je chakra’s te harmoniseren.

Chakra healing

Kristallen Klankschalen

Kristallen klankschalen zijn gemaakt van kwartskristal en maken een heldere, zuivere toon wanneer ze worden aangeslagen of bestreken. Elke klankschaal staat gestemd in resonantie met een specifiek chakra. Het geluid en de trilling kan helpen om dat chakra te activeren, temperen of in balans te brengen. Bijvoorbeeld, een klankschaal in C wordt vaak geassocieerd met het wortelchakra, terwijl een klankschaal in D wordt geassocieerd met het sacrale chakra. Door het geluid van de klankschalen te ervaren tijdens meditatie of energetisch werk, kun je de vibraties voelen en de chakra’s balanceren.

Stemvorken

Stemvorken zijn instrumenten die trillen op specifieke frequenties. Ze worden gebruikt in klanktherapie om de chakra’s te stimuleren en te harmoniseren. Elke stemvork is afgestemd op een specifiek chakra. Door de stemvork dicht bij het chakra te houden of langs de ruggengraat op het chakra te plaatsen en het geluid te laten resoneren, kun je de energie in dat chakra in balans brengen. Dit kan helpen bij het oplossen van blokkades en het herstellen van de vrije stroom van levensenergie.

Mantra’s en Gezang

Het zingen van specifieke mantra’s of het gebruik van je eigen stemgeluid kan ook een krachtige manier zijn om je chakra’s te balanceren. Elke chakra heeft zijn eigen bijbehorende mantra en klank. Bijvoorbeeld, de mantra “LAM” wordt geassocieerd met het wortelchakra, terwijl “AUM” wordt geassocieerd met het kruinchakra. Door deze mantra’s te herhalen en hun klanken te voelen resoneren in het betreffende chakra, kun je de energie in evenwicht brengen.

Het werken met frequenties en trillingen is een diepgaande en effectieve manier om je chakra’s te harmoniseren. Het kan helpen bij het oplossen van energetische blokkades en het herstellen van je algehele welzijn. Experimenteer met deze technieken en ontdek welke het beste bij jou past.

Denk je dat bij jou de energie stroom niet optimaal loopt? Neem dan zeker contact op, ik laat je graag een chakra behandeling met stemvorken of klankschalen ervaren.

Andere posts

Soundhealing: Een reis van persoonlijke en spirituele groei

Soundhealing: Een reis van persoonlijke en spirituele groei

Welkom, in deze blogpost vertel ik je meer over wat soundhealing eigenlijk is. Soundhealing is een energetische vorm van healing. Ik gebruik de kracht van klankenergie om je op je pad naar persoonlijke en spirituele groei te begeleiden, zowel in individuele sessies...